I den här bloggen får du en sammanfattning av Prognoscentrets nya bedömningar för ROT bostäder, dvs. renoveringar, om-och tillbyggnader i bostadsbeståndet 2024-2026. Både renoveringar initierade av hushåll och fastighetsägare ingår i bedömningen.
Den nya prognosen för renoveringar, om- och tillbyggnader som publicerades i november visar att hushållens konsumtion utvecklats svagare än förväntat under slutet av 2024 vilket har haft negativa effekter på renoveringsviljan. Med anledning av den fördröjda återhämtningen görs en nedrevidering jämfört med det tidigare prognostillfället. Mot slutet av prognosperioden då konjunkturen förbättras så väntas en ljusning. Många osäkerheter råder dock fortfarande kring hur hushållen kommer att agera framöver och om de senaste årens ekonomiska läge har förändrat hushållens beteenden i grunden.
En tidigare återhämtning väntas bland professionella fastighetsägare. Jämfört med prognosen som publicerades i augusti så revideras bedömningarna dessutom upp. I synnerhet energirenoveringar väntas ta fart under prognosperioden, och då med anledning av att EU:s skärpta energieffektiviseringsdirektiv implementeras.
I år väntas ROT-investeringar i bostäder och bostadshus öka svagt, med 0,8 procent för att därefter ta fart rejält under både 2025 och 2026. I år väntas de sammanlagda investeringarna landa på 88,5 miljarder kronor, mätt i 2023 års prisnivå.
Vad talar för en lägre aktivitet?
- Hushållen är fortfarande tyngda av högre prisnivåer på grund av inflationen samt höga räntenivåer, även om räntan gått ner under 2024. Återhämtningen ser ut att dröja längre än förväntat och det kvarstår fortfarande risker som kan få inflationen att börja stiga igen eller innebära andra kostnadschocker som drabbar hushållen.
- Det finns också en osäkerhet om hushållen kommer prioritera sparande eller konsumtion och renoveringar under nästa år. Det senaste årens ekonomiska turbulens kan ha lett till ett ändrat beteende hos hushållen.
- Även fastighetsägare tyngs av räntenivåerna och högre kostnader generellt, och även för dem kvartstår en del risker under prognosperioden.
Vad talar för en högre aktivitet?
- Den ökade medvetenheten kring klimat, hållbarhet och energi bidrar till en högre efterfrågan på energirenoveringar, både bland hushåll och fastighetsägare.
- EU:s skärpta reglering gällande energieffektiviseringar behöver införlivas i medlemsländernas lagstiftning senast i maj 2026. Kraven kommer primärt att omfatta lokaler och flerbostadshus. Och reglerna väntas tillämpas strängare på offentliga byggnader. För privata fastighetsägare så finns incitament i form av kostnadsbesparingar och högre värderingar av energieffektiva byggnader.
ROT-investeringar bland fastighetsägare och hushåll framöver
Fastighetsägare
Fastighetsägare har bättre förutsättningar att hålla uppe renoveringsaktiviteten än hushållen även om även de drabbats av stigande räntekostnader och ett allmänt ökat kostnadstryck.
Bland bostadsrättsföreningar ser de ekonomiska förutsättningarna olika ut beroende av föreningens ålder och sparande. Det finns uppgifter om att cirka hälften av landets bostadsrättsföreningar sparar för lite för att ha möjlighet att följa underhållsplanen framåt.
De proffsinitierade renoveringarna minskade både 2022 och 2023 men en återhämtning väntas 2024-2026 med en successivt ökande takt.
Hushållens renoveringar
Även om hushållens ekonomi stärkts under året så är hushållen fortfarande ansträngda av högre räntenivåer och högre priser. Jämfört med den prognos som publicerades i augusti så revideras prognosen för innevarande år ned.
I den tidigare prognosen som publicerades efter sommaren så nämndes den tillfälliga höjningen av ROT-avdraget som var tänkt att fungera som en konjunkturstabiliserande insats. Dock har effekterna uteblivit. Drygt 70 procent av hushållens ROT-avdrag understiger 10 000 kronor så endast en liten andel hushåll gör avdraget upp till taket och omfattas därmed av höjningen.
Kommande år väntas dock hushållens situation förbättras avsevärt. Stigande reallöner i kombination med lägre boendekostnader väntas ha effekt under prognosperioden och driva upp ROT-aktiviteten. Vändningen sker dock från låga nivåer och först 2026 väntas investeringarna vara tillbaka på historiska medelvärdet. Både under 2025 och 2026 ökar hushållens renoveringar avsevärt.
Vill du veta mer om Prognoscentrets prognoser för byggmarknaden, olika delsegment och byggnadstyper så kan du läsa mer här.